Belastingaftrek bij gehoorapparaten

Hebt u een gehoorapparaat aangeschaft en moest u een deel zelf betalen? U mag misschien een deel van het bedrag dat u zelf betaalt, aftrekken.
Het gaat dan om het deel dat u zelf hebt betaald omdat u een meerprijs moest betalen. U mag het bedrag van de meerprijs alleen aftrekken als aan
de volgende 2 voorwaarden is voldaan:

  • De meerprijs is ontstaan omdat u een duurder apparaat wilde hebben.
  • De functionele eisen van dat duurdere gehoorapparaat waren voor u beter. Het apparaat zit bijvoorbeeld prettiger. Of u hebt minder last van fluittonen met het duurdere hoorapparaat.

Is de meerprijs ontstaan door een persoonlijke voorkeur, zoals bijvoorbeeld de kleur van een apparaat? Dan is het bedrag van de meerprijs niet aftrekbaar.
Betaalt u een verplichte eigen bijdrage? Of hebt u verplicht eigen risico? Dan mag u deze bijdrage of dat eigen risico niet aftrekken.

Voorbeeld: U betaalt een meerprijs

U moet een gehoorapparaat aanschaffen. Volgens de voorwaarden van uw verzekering mogen de kosten van dat apparaat maximaal € 3.200 zijn. Daarvan moet u zelf een verplichte eigen bijdrage betalen van 25%. Het apparaat past echter slecht en zit niet prettig. Een apparaat van € 4.000 past u wel goed. U besluit om dat duurdere gehoorapparaat te kopen. Van uw verzekeringsmaatschappij krijgt u volgens de polisvoorwaarden € 2.600 vergoed. U betaalt zelf € 1.400.
Het bedrag van € 1.400 mag u niet volledig aftrekken. U moet namelijk nog rekening houden met uw verplichte eigen bijdrage. Uw verplichte eigen bijdrage is 25% van € 4.000 is € 1.000. U mag dan € 4.000 – € 2.600 (vergoeding verzekeraar) – € 1.000 (verplichte eigen bijdrage) = € 400 als kosten van een gehoorapparaat aftrekken.
Moest u de kosten van een gehoorapparaat helemaal zelf betalen, omdat u niet voor een vergoeding in aanmerking kwam? Dan mag u alle kosten in aftrek brengen.

Voorbeeld: U betaalt alles zelf

U moet een gehoorapparaat aanschaffen. Volgens de voorwaarden van uw verzekering moet u een apparaat kiezen uit categorie 2. Het apparaat past echter slecht, en zit niet prettig. Een apparaat uit categorie 3 past u wel goed. U besluit om dat duurdere gehoorapparaat te kopen. Van uw verzekeringsmaatschappij krijgt u niets vergoed omdat u een apparaat uit een andere categorie neemt. U betaalt zelf voor dit gehoorapparaat € 1.600. U mag dan € 1.600 als kosten van een gehoorapparaat aftrekken bij de hulpmiddelen.

Ga terug

Contact

Grote Molenstraat 3c
6661 DB Elst (gld)
T: 0481 35 03 68
E: info@deoor-zaak.nl